afdrukken

Bezoek Sint-Truiden

Adbij-, fruit- & marktstad!

Bloesemmeter
Toerisme Sint-Truiden

Enkele veelgestelde bloesemvragen:

Wanneer zijn er bloesems in Haspengouw?
April is tradionaal de bloesemmaand. Maar is het nu begin of eind april... Dit is afhankelijk van veel factoren (o.a. de temperaturen in maart). Statistisch gezien is er het meeste kans op bloesems in de tweede helft van april. Maar bijvoorbeeld in 2011 waren er al op 1 april bloesems... en in 2012 en 2013 waren er nog bloesems in mei. Maar gezien de hoge temperaturen hebben we dit jaar een uitzonderlijke bloei: al vanaf de eerste week van april staan de peren, de vroege kersen in bloei en de volgende weken kleurt Haspengouw massaal wit.
Hoelang zijn er bloesems?
Dit is eveneens weersafhankelijk. De levensduur van de bloesems wordt aanzienlijk korter door vriestemperaturen en stormweer (hagel!). Ook extreem warm weer (voor de tijd van het jaar) is niet goed. Gemiddeld duurt de bloei van een fruitsoort 10 tot 12 dagen.
Welke soorten fruit staan eerst in bloei?
Van elke soort zijn er vroege en late soorten. Maar algemeen gezien staan als eerste de vroege kersenbomen in bloei, gevolgd door de perenbomen. Als laatste zijn er de roze appelbloesems. MAAR NIET OVERAL TEGELIJK .... dus het hangt ook een beetje af van de ligging (vallei, plateau, ...)
Waarom zien de perenbomen er wit uit in het voorjaar?
Deze bomen werden voor de bloei bespoten met een klei-preparaat: kaolien. Zo worden ze op een natuurlijke manier beschermd tegen insectenplagen en extreme temperatuurschommelingen.


BLOESEMMETER SINT-TRUIDEN

De bloesems zijn er uiteraard nog niet.
Ze worden verwacht in april. De weergoden bepalen het tijdstip.
Binnenkort kan je via de bloesemmeter de stand van de bloei volgen.


Deze beelden geven de bloei weer van vorig jaar.

PERENBOOM

KERSENBOOM

APPELBOOM

foto van 5 april 

foto van 5 april

foto van 5 april

Facebook

Nieuwsbrief ontvangen?

* * * schrijf me in!
created by anaXis